Prevence vzniku poradiačních kožních reakcí

května 27 2014

Nová studie ukazuje, že Mepitel® Film brání vzniku poradiačních kožních reakcí.

Poradiační kožní reakce postihují 80-90% pacientek s karcinomem prsu. Objevují se v podobě od mírného zarudnutí až k otevřeným ulceracím a jsou doprovázeny bolestí, pálením a svěděním. To může mít velmi negativní dopad na každodenní život pacientek, které se již tak velmi těžko vyrovnávají se svou diagnózou rakoviny.

Nicméně studie prováděná na Novém Zélandu ukázala, že používání Mepitelu Film, což je tenké, transparentní krytí s technologií Safetac®, před, během a po radioterapii, brání rozvoji vlhké deskvamace a snižuje závažnost dalších kožních reakcí.

Studie se zúčastnilo 78 pacientek podstupujících ozařování pro rakovinu prsu. Ozařovaná oblast kůže každé pacientky byla rozdělena na dvě poloviny, na jedné byl použit Mepitel Film, na druhé polovině pak běžný krém na vodní bázi. Bylo zjištěno, že na pokožce pod Mepitelem Film se nevyskytly žádné vlhké deskvamace ani jiné závažné kožní reakce, zatímco na kůži ošetřené krémem se tyto reakce objevily u 26% pacientek. Kromě toho, kožní reakce, které se objevily u Mepitelu Film, byly o 92% méně závažné než v kontrolní skupině ošetřené krémem.

Tyto přesvědčivé výsledky byly zveřejněny televizí  TVNZ ONE, která je vysílala jako aktuální novinku ve své večerním zpravodajství. Zpráva se zaměřila především na to nejpodstatnější z celé studie: že když je Mepitel Film používán od prvního dne léčby, závažnost kožních reakcí se snížuje o 92%.

Reference

1. Herst PM et al. Prophylactic use of Mepitel Film prevents radiation-induced moist desquamation in an intra-patient randomised controlled clinical trial of 78 breast cancer patients. Radiother Oncol (2014), http://dx.doi.org/10.1016/j.radonc.2014.01.005
2. Wells M (2003) Radiation skin reactions. Faithfull S (Ed) Supportive care in radiotherapy. London: Churchill Livingstone 135-159.

O společnosti Mölnlycke Health Care

Společnost Mölnlycke Health Care je přední světový výrobce produktů pro ošetřování ran, chirurgických prostředků pro jednorázové použití a poskytovatel služeb pro zdravotní sektor. Mölnlycke Health Care je jednou z nejuznávanějších značek profesionálních zdravotnických prostředků na světě, zejména díky mimořádnému sortimentu nejkvalitnějších produktů a patentovaným inovativním technologiím, jež zlepšují kvalitu života pacientů a zdravotnickým pracovníkům umožňují poskytovat lepší péči většímu počtu pacientů.

Celkem 7 400 lidí v bezmála 90 zemích (a stále jich přibývá), 1,7 miliardy krytí pro ošetřování ran a chirurgického materiálu pro ošetření milionů pacientů každý rok a 1 globální cíl: udělat vše pro to, aby si každý mohl užít svou neobyčejnou cestu.

„Život. Jsme hrdí, že jsme jeho součástí.“ Tento slogan je základem naší brandingové koncepce a vyjadřuje náš pocit hrdosti i spojitost s prací, kterou my všichni v Mölnlycke Health Care děláme.

Naší prací totiž přispíváme k něčemu, co je mnohem větší než kdokoli z nás a co dalece přesahuje sféru zdravotní péče. Reagujeme na nejzákladnější lidský instinkt: pečovat o druhé a zlepšovat kvalitu jejich života. A je to něco, na co jsme neskutečně hrdí.